Before

Badger Hill Farm

Upperville, Virginia

The TRADITION and CHARACTER of open space on this Virginian equestrian farm near Upperville made clear the project would be one of adding onto an existing tenant cottage to create a new farmhouse at Badger Hill. The site is quietly located over the hill, past the stable, and nearer the edge of the property where the mature woods lend a real sense of longevity and permanence to the new home. 

The principal design idea was to have the new addition with library, kitchen, family room and master bedroom suite appear as the primary structure and the existing cottage ostensibly a later addition. The re-aligned approach to the home focuses on the new two-story, symmetrical brick entry elevation with a classic white columned portico, french doors and double-hung windows flanked by hinged black-green shutters. Inside, the key connective element linking new to old is the main stairway. Cut into the existing fabric, the new stairway occupies the center of the new plan and utilizes abundant natural light from a skylight above to unite the spaces. 

The farm preserves and enhances its equestrian function with renovations and additions to the existing stable and complex including a new outdoor riding arena, new equipment barn and new round exercise barn.

  • New Old House, Fall 2016
  • Palladio Award 2016, Best Residential Addition
  • Period Homes, July 2016
  • Home & Design, Fall 2015
  • ICAA Mid-Atlantic John Russell Pope Award 2015
  • Washington Chapter AIA - Washingtonian Design Award, 2015



View Original House:
Existing home
Existing stables